PERSOANE INTERESATE

vineri, 29 octombrie 2010

Rugaciune si fapte.

Aatunci cand fiinta omeneasca  ajunge la necaz cu greu reuseste calea de a se ridica; si aceasta din cauza ca nu stie cum sa procedeze sau cade in starea de depresie, disperare sau alte forme care paralizeaza mintea si ssufletul. Intotdeauna se pun intrebari , de ce eu ? de ce mie? de ce ? de ce ?  si obisnuinta de a face acest lucru continua pana la la neputinta. Trebuie sa intelegem ca tot ceea ce avem indiferent de forma  este datorita lui Dumnezeu, de aceea se spune ca exista un plan pentru fiecare din noi. dar trebuie sa actionam , sa facem ceva nu trebuie sa asteptam pentru ca nimeni in afara de noi nu v-a putea face ceva pentru a iesi din necaz ;.solutii sunt pentru fiecare dar firea omului  pune la indoiala totul adica exita acest DACA.rade cineva de mine,DACA ma injosesc , ceea ce nu ne lasa in pace este MANDRIA. Nu trebuie uitat ca  rugaciunea noastra este totdeauna ascultata numai ca trebuie sa si actionam , sa facem ceva pentru noi si pentru cei din jur . Doar rugandu-ne vom obtine numai mila celor care ne cunosc  ssi care aduc putina compatimire care ar trebui sa ne impulsioneze pentru a actiona, pentru a face ceva , sa devenim smeriti in tot ceea ce fcaaem ssi rezzultatele vor fi pe masura. Toti dintre noi au cunoscut persoane care s-au afundat in minciuna, asteptand ca altii sa le rezolve problemele si sa le aduca bunastarea in casa si in familie , crezand ca niciodata nu va mai fi soare. Nu trebuie uitat ca in tot ceea ce facem trebuie sa ascutam interiorul , si sa pornim  la actiune , nu delasarea nu este o alternativa la  a  iesi din criza ci actiunea si rugaciunea fac deseori minuni .Planul lui Dumnezeu pentru noi este acela de  aane arata toate  etapele vietii cu trecere prin bine si rau.  Roata vietii  se invarte mereu daca ai fost sus si nu ai stiut sa ramai acolo, vei ajunge jos si invers. Incearca sa te mentii acolo unde esti si iti place continuind sa te rogi si sa-i multunesti lui Dumnezeu pentru tot ceea ce iti ofera, nu lasa nepasarea sau mandria sa te subjuge pentru ca ele te pot decade in cealata extrema.
 
O mica lectura .

Intr-o zi , trei prieteni foarte buni s-au hotarat sa mearga cu masina la o manastire .
La un moment dat , masina s-a oprit brusc , nevoind sa mai porneasca . Unul dintre ei a zis :
-Haideti sa ne rugam ... sa spunem fiecare cate o rugaciune . Poate Dumnezeu se va indura de cel ce se va ruga cel mai frumos si va porni masina .
Asa ca au inceput sa se roage . Primul dintre ei a spus o rugaciune foarte frumoasa , dar masina ... la fel . Apoi a inceput al doilea o rugaciune impresionanta , dar cu acelasi rezultat . In cele din urma , a inceput si cel de-al treilea sa se roage . Doar ca , in timp ce rostea cu smerenie cuvintele rugaciunii , a iesit si a inceput sa umble la masina . In timp ce isi incheia rugaciunea , spunand " AMIN!" , masina a pornit . Apripiindu-se de prietenii sai nedumeiriti , le-a spus :
"- Mi-am ads aminte ca Dumnezeu nu vrea de la noi doar vorbe , ci sa impletim rugaciunea cu faptele !"

Rugaciune : 

" Iti multumesc Doamne , pentru actiuniile de peste zi pe care m-i le dai prin rugaciune , pentru a spori increderea ca POT ! "

marți, 26 octombrie 2010

Minuni , Sf. Dimitrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul voievodului cetatii Tesalonicului, acesta impreuna cu sotia sa , credea in taina  in Ddomnul nostru Isus Hristos. In acele vremuri erau imparati pagani ca   Dioclitian si Maximilian iar parintii si-au botezat copilul in taina pentru a nu se ssti de credinta lor. Odata primita taina botezului  Dimitrie a fost crescut in credinta  si asa a inceput sa invete Legea lui Dumnezeu  iaar darurile Sfantului Duh nu au incetat al binecuvanta cu intelepciune fiind din ce in ce mai ascultator, mai smerit si  mai milos.  Ajuns la varsta tineretii Dumnezeu  i-a luat la Sine pe parintii lui, astfel Dimitrie devine mostenitor al multor averi. 
Imparatul Maximilian auzind despre moartea voievodului din Tesalonic, l-a chemat pe fiul acestuia ,Dimitrie, si l-a facut voievod  in locul tatalui sau. 
Dimitrie  cinducea poporul asa cum stia el mai bine  , cu intelepciune si credinta adevarata , aratandu-le tuturor calea cea adevarata sspre mantuire. La scurt timp  de la numirea  lui Dimitrie ca voievod , imparatul afla ca  acesta este crestin  si doreste sa   afle cu adevarat daca este  adevarat invitandu-l chiar pe Dimitrie  la o discutie.  Acesta , cu mult curaj si liniste a marturisit dragostea lui nemarginita  pentru Hristos. Imparatul cand a auzit  acestea a poruncit ca Dimitrie sa fie aruncat in temnita, iar mai tarziu a trmis soldati sa-l omoare.In ziua de 26 a lunii octombrie   soldatii au intrat in temnita unde Dimitrie se ruga linistit iar atunci cand au indreptat sulitele catre el, Dimitrie a intins mana dreapta        , astfel prima sulita la impuns in coasta dreapta  la fel ca pe Domnul nostru Isus Hristos.Astfel Sfantul si-a dat  in manile Lui cinstit sufletul sau.




O Mica Lectura


Imparatul la intoarcerea sa din razboi  a organizat  serbari in cadrul carora aveau jocuri si lupte iar cei care ieseau invingatori primeau multe daruri. Printre luptatori se afla si Lie, un om inalt , puternic si temator la chip, acesta  ai ucidea pe toti cei care luptau  cu el.
 Un tanar crestin pe nume Nestor,   vazand ca Lie omora cat mai multi crestini cu care lupta  aadorit sa intre in lupta pentru a opri aceasta cruzime asupra crestinilor. De aceea a hotarat mai intai sa mearga  la Dimitrie in temnita , spunandu-i asa:
_Binecuvanteaza-ma , robule al lui Dumnezeu, Dimitrie, si roaga-te pentru mine, ca sa-l pot birui pe acel ucigas de oameni!
Insemnandu-l cu semnul Sfintei Cruci , Dimitrie i-a zis:
 _Du-te linistit fiule, ca-ci pe Lie il vei birui  si astfel pe Hristos Il vei marturisi!
 Ascultand indemnul lui ddimitrue, Nestor a alergat la locul unde se desfasurau luptele si cu glas tare a strigat:
_Lie vino sa ne luptam amandoi!
Imparatul , care sedea deoparte si privea vazandu-l pe Nestor tanar ssi frumos i-a zis:
  _Tinere de ce vrei sa-ti risti viata? nu vezi pe cati a birui Lie? Daca esti sarac , am sa te ajut; dar nu risca caci vei fi ucis.
_Imparate , eu nu sunt sarac si nici nu vreau sa-mi pierd viata, ci vreau sa lupt cu Lie si sa-l biruiesc a zis Nestor. Acestea zzicandu-le , a intrat in lupta strigand:
_Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-ma!
Si cu mult curaj, l-a trantit  pe Lie in sulitele ascutiteunde a si murit.   Imparatul era foarte mahnit dar l-a chemat pe Nestor si l-a intrebat;
_Tinere ,cu ce farmece l-ai invins pe Lie,  pentru ca el a invins mult mai multi oameni mai puternici ca tine?
_Imparate eu nu l-am invins pe Lie cu farmece , ci cu puterea lui Hristos, Adevaratul Dumnezeu a facut aceasta.
Auzind imparatul cele spuse de Nestor , acesta s-a maniat si a poruncit unui slujitor pe nume Marchian sa-l scoata pe Nestor afara din cetate si sa-i taie capul.


 Rugaciune:  Toata credinta  mea vine de la Tine Doamne care stii in fiecare clipa sa-mi dai protectie si sa indepartezi tot ceea ce este intunecat in  viata mea.

joi, 21 octombrie 2010

Dumnezeu se descopera oamenilor .Sfanta Scriptura su Sfanta Traditie.

Toata faptura vazuta si nevazuta a fost creata de Dumnezeu din iubire.Dintre toate omul este coroana intregii sale creatii de aceea este intr-o permanenta legatura cu Divinitatea., cu creatorul  pentru a-si expune toate problemele sale si lasandu-l pe Dumnezeu sa   ai arate drumul catre desavarsire si mantuire
.Dumnezeu este cel care prin iubire si prin puterea sa fara limite  ne poarta de grija ,  ne daruieste  cele necesare si ne indeamana sa fim in legatura permanenta cu divinitatea. Astfel spus El  ni se descopera, ni se releveaza, ni se arata, ni se face cunoscut pe Sine si voia Sa.
 REVELATIA  DIVINA- se mai poate numi descoperirea dumnezeiasca este actiunea prin care Dumnezeu se descopera oamenilor   adica se face cunoscuta voia Lui , dorintele si poruncile Lui, pentru ca ei credinciosii sa-l iubeasca ssi sa-l adore cu vrednicie , sa-i implineasca voia si prin aceasta sa se mantuiasca.
Revelatia  ajunge la oameni pe doua cai.;
 Cale naturala si cale supranaturala.
 REVELATIA NATURALA
 Prin revelatie naturala se intelege toate invataturile existente despre Insusirile lui Dumnezeu, Privind creatia Sa putem vedea frumusetile acesteia   si putem intelege cat de diferita este zidirea Sa. , ea este la fel ca citirea unei lecturi  unde descoperim date despre autor  care completeaza opera , la fel cum  facatorul  a creat armonia si toata frumusetea din natura care este daruita noua  oamenilor .asa frumose daruri ne-a dat Dumnezeu numai noua pentru ca ne iubeste
 . Puteti compara aceasta  cu iubirea dintre oameni care isi fac cadouri din dragoste,dar cel mai mare cadou este libertatea de a gandi ,de a savura cu privirea ceea ce ne inconjoara  si de a nu fi presati sa luam decizii gresite prin influienta. Nimeni nu este stapanul celuilalt .

 REVELATIA SUPRANATURALA
Pentru a ne mantui si a cunoaste toata opera lui Dumnezeu  nu este destul numai revelatia naturala  ci mai trebuie si intelepciune pentru a descoperi revelatia supranaturala  astfel primim  de la Dumnezeu adevaruri de trebuinta care se descoperanumai prin credinta .A fi un bun crestin si a respecta legile divine face parte din viata credinciosului care nu doreste sa faaca lucruri care sa dauneze semenilor , si ajungem din nou la iubire .
 Revelatia supranaturala a fost transmisa  de Dumnezeu catre oameni prin  alesii Sai; ingeri , prooroci si uneori a fost insotita  prin semne si minuni dovedind ca toata creatia ai este supusa Lui. Daca vei fi atent , la viata ta sigur vei gasi o asemenea  revelatie care ar trebui sa te puna pe ganduripoate schimbari de ssituatie exact cand nu te asteptai.
 Cele doua revelatii divine sunt intr-o continua legatura si fac o singura unitaate.

 O MICA LECTURA
 Pe un drum de munte s-au intalnit doi tarani. Unul dintre ei mai vorbaret si mai rautacios l-a intrebat pe celalalt;
 _Am auzit ca mergi des la Biserica si te rogi mult, ca esti tare credincios. Dar de unde sstii tu ca exista Dumnezeu?
Celalalt taran se face ca nu aude intrebarea ssi il intreaba si el;
    _Spune-mi , crezi ca vitele noastre au fost azi la pasune?
 _  Da cu siguranta, ca au fost ...uite vezi pamantul este moale se poat vedea urmele   lor.!
  _E , acum priveste si tu soarele  care tocmai a rasarit  peste dealuri , priveste padurea inverzita  din fata noastra, priveste-te pe tine si pe oamenii din jurul tau !   ,taoate acestea sunt urmele manilor lui Dumnezeu Atotputernicul si Aatottiitorul. Cum sa fi fost facute toate acesstea  daca nu din iubirea lui Dumnezeu , si pentru ce sa le fi facut El asa  cum sunt daca  nu tot pentru iubire?Mai incape indoiala?

  (Leon Magdan, Ccele mai frumose pilde si povesestiri)

 Rugaciune: Doamne iti multumesc pentru ca in fiecare zi descopar creatia ta si ma pot  bucura  pentru frumusetile pe care mi le daruiesti. si  Da-mi gand bun in fiecare clipa .

joi, 14 octombrie 2010

Adevarate minuni


Astazi fiind sarbatoarea cea mare a Sf.    Cuvioase Parascheva putem invata cu totii lectia vietii pe care ne-a dat-o Cuvioasa Parascheva prin faptele sale de bunatate  prin  daruirea bunurilor sale drept ajutor celor saraci si prin dedicatia intregii sale vieti  credintei in Dumnezeu  si urmand calea lui Isus Hristos. Minunile savarsite in tot timpul care s-a scurs pot fi cunoscute de noi toti si mai ales de cei care s-au rugat  si au primit raspunsul primit.
 In general noi credinciosii cautam foarte putin in credinta dar dorim ca minunea sa apara imediat ca si cum cineva are deja o mare datorie de a ne implini cererile. Ceea ce trebuie inteles este ca:  credinta ne poate scoate din toate necazurile  numai daca ne dedicam in intregime  acesteia, si schimbam in noi starea de sspirit devenind in tot acest timp un cautator in credinta precum toti sfintii nostri printre care si Sf. Cuvioasa Parascheva care la o varsta destul de frageda incepe acest drum   aal cautarii credintei si pentru a descoperi noi valori si sensuri ale acesteia, reantorcanduse peste ani in locurile de unde a plecat fiind exact  ca o straina  pentru ca nu o mai cunostea nimeni. Minunile apar in viata noastra cand nici nu ne asteptam  , ele cuprinzand forme diferite care ne schimba viata.De aceea este foarte important ca fiecare din noi sa-si schimbe atitudinea , sa devina un bun crestin respectaand "Legile Divine". care se bazeaza pe adevaruri.

  O simpla lectura
    
Un tanar fara credinta spunea  mereu ca el nu crede in minuni, dar intr-o zi mergand  pe strada intalni un om , care  plimbandu-se incet se oprea la tot pasul  si privind in dreapta si in stanga, exclama intruna:
_Doamne , ce minuni! Ce minunatii mi-a fost dat sa vad!..
_Nu te supara,   a intrebat necredinciosul , dar la ce te uiti de te minunezi asa de tare?
_Cum la ce ? La floarea aceasta minunata! Si la copacul de acolo si, uite priveste ce norii cat de frumosi sunt!
_Ce ti-e omule , a mai spus necredinciosul, n-ai mai vazut flori sau copaci pana acum? Ce pana acum nu te-ai mai uitat niciodata la cer , sa vezi norii si pasarile care zboara?
 _Nu , a raspuns omul. Vezi dumneata pana astazi am fost orb din nastere.Insa cu o saptamana in urma familia m-a adus in acest oras la un  medic celebru care m-a operat si m-a ingrijit cu multa dragoste. Chiar azi dimineata mi-a scos bandajele de la ochi, si dupa ce a vazut ca nu mai am nimic  si m-am vindecat complet m-a lasat ca sa plec.
de cand am iesit din sspital , ma plimb pe strazi si nu ma satur sa privesc atatea lucruri frumoase si atatea minuni. Dumneata poate ca, vazand zilnic florile , copacii, oamenii din jurul tau, nici nu mai realizezi cat este de minunata aceasta lume.Dar eu , o vad pentru prima oara si , crede-ma, niciodata nu mi-am imaginat ceva atat de frumos. Multumesc lui Dumnezeu pentru toate aceste lucruri frumoase pe care le-a creat si pentru faptul ca mi-a ajutat sa pot , in sfarsit sa le vad si eu si sa ma bucur de ele.

(Leon  Magdan ," Cele mai frumoase pilde si povestiri")

 Rugaciune ; Multumesc Doamne ca ai sadit inauntrul meu  simturi sanatoase pentru  a ma putea bucura  de creatia Ta.

marți, 12 octombrie 2010

stropdelumina: Prietenia

stropdelumina: Prietenia

Prietenia

"Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El... 
  




Cineva  a definit prietenia astfel:  "Un prieten adevarat este o persoana care se apropie atunci cand toti te parasesc". Aceasta este intradevar prietenie. 
Pitagora , filozof greg a spus: "Prietenia este  suflet in doua trupuri."  
Prietenii au  ganduri si teluri comune, de aceea  cel care iti este apropiat priveste lucrurile la fel ca tine. 
Unii dintre noi au prieteni doar la necaz , altii au doar la bucurie , dar adevaratul prieten este acela care este prezent la umarul tau indiferent de ceea ce urmeaza sa ti se intample.  
Dimitrie Cantemir a spus :         " Pritenia este inchisoarea sufletului  de buna voie in trup strain."
Hhonore  de Balzac a spus:       " Alaturi de un prieten adevarat  este cu neputinta sa aajungi la deznadejde."
Jules Renard a spus:                   "Un prieten este ca o haina . Trebuie sa-l parasesti inainte de ase uza daca  nu te paraseste el." 
Sunt multe asemenea cugetari din care reiese ca prietenia este frumoasa dar trebuie intretinuta precum viata  buna. Cine nu a cunoscut asemenea  prietenii , sau nu sa- increzut in persoane care credeau ca sunt prieteni  dar in timp sa dovedit ca pritenia se poate transforma intr-un razboi sau cearta care genereaza ura si ganduri meschine . Toate aceste manifestari au loc din invidie sau lacomie  pentru ca imaginatia omului nu este slefuita , lucrata ssi esste lasata in voie  transformand starea de multumire de bucurie cu o parte rea intunecata care imprastie rautate . 
Daca am gandi  mult mai putin la bucuria  pe care vrem sa o generam zilnic numai pentru noi  si ne-am canaliza gandurile catre alte persoane care asteapta un mic ajutor din partea noastra , am reusi sa schimbam gandurile hoinare care doresc si urzesc fel si fel de idei numai si numai pentru binele nostru, uitand de creatia divina si legile care sunt universale am putea compensa greutatea gandurilor lipsa . 
A darui nu inseamna doar sa dai ceva material   ;  ci mai are o semnificatie de suflet ; poti darui doar cuvinte care alina , care imbarbateaza , care genereaza incredere si da protectie. De aceste cuvinte avem nevoie cu totii  si atunci prietenia are o valoare reala. Prietenului te poti plange , te poti confesa cu adevarat dar nu foarte des pentru ca  prietenia dispare atiunci cand te cunosti foarte bine. 
Un prieten devotat il gasessti in Dumnezeu caruia toata viata poti sa i-o incredintezi fara sa ai secrete , caruia poti sa-i vorbesti la orce ora din zi si din noapte  si nu se va plictisi si nici nu iti v-a intoarce spatele.   




 Gandul zilei drep rugaciune:
  
Adevarata Divinitate ma ajuta , ma inspira si ma ocroteste , de  aceea  sunt sanatoasa  si pot duce la bun sfarsit tot ceea ce imi propun..


  

miercuri, 6 octombrie 2010

Un rob liber

"Cum suspina robul dupa umbra... asa am eu parte de luni de durere...."


Pe vremea cand mai exista sclavia si comertul cu sclavi ,in piata unui oras  a fost adus impreuna cu alti sclavi si un tanar inalt zvele si voinic,pe care putea sa-l observa oricine. Stapanul lor murise si urmau sa fie vanduti aaltor proprietari, care plateau mai mult ca la o licitatie.  Pe acest tanar il chema Jo , el ura  din tot sufletul sau acest negot , ura lanturile  cu oameni vanduti precum animalele, si pentru faptul ca  erau tratati diferit fata de cei bogati. 
 Jo era expus in mijlocul pietei cu ceilati sclavi in dogoarea soarelui,insetati si obositi , dar in sinea sa si-a propus ca indiferent cine il va cumpara , nu va mai lucra  nimic pentru noul sau stapan. deodata negustorul ii pomeni numele si il prezenta cumparatorilor;"Jo este un baiat de treaba, bun de munca, pentru multi ani inainte......" dar Jo spuse cu voce tare "nu voi mai munci pentru nimeni"  Negustorul nu-i dadu nici o atentie si continua  mai departe sa mentioneze varsta , inaltimea greutatea, cautand sa urce pretul. 
suma crestea repede si lui Jo nu-i venea sa creada ca poate costa atat de mult.. Numarul cumparatorilor se micsora, pana cand in cele din urma  nu mai ramasesera decat doi barbati care doreau sa-l cumpere. 
In urmatorul moment se anunta o cifra extraordinar de mare iar unul din barbati se oferi sa-l cumpere si il lua cu el.Mergand pe drum Jo isi spunea tot timpul "n-am sa muncesc cu nici un chip, chiar daca ma va bate tot nu voi munci. Stapanul sau nici nu baga de seama ce tot spune acesta si isi continua drumul, dupa ce au ajuns acasa stapanul  in loc sa-l duca intr-a coliba pentru sclavi, acesta se opri in fata unei casute  si ii spuse;
 -"          Iata locuinta ta" 
_"     Locuinta mea?"'  intreaba Jo.. dar eu refuz sa muncesc" 
_Nu-ti cer sa muncesti; stai aici cat doresti" 
_Nu ma siliti sa muncesc? 
_Nu eu te-am cumparat sa-ti redau libertatea." 
_Sa-mi redati libertatea? intreaba sclavul nedumerit.Dar cum sa va multumesc?Sunt gata sa va slujesc intraga viata...!  si se prabusi la picioarele stapanului.
De atunci Jo a ramas in acea casuta si a slujit cu credinciosie pe noul sau stapan. 

Ceea ce reiese din aceasta povestioara , putem face si noi oamenii de rand pentru semenii nostri, bunatatea si iertarea pe cel care greseste este o invatatura iar Dumnezeu  ne-a scos pe toti din pacat , eliberandu-ne de ceea ce inseaman rau. asa am devenit oameni liberi din oameni aflati sub forta intunericului 
Ceea ce am primit cu totii se numeste lumina  divina doar ca trebuie sa invatam sa pastram aceasta prin toate faptele noastre. 

Rugaciune: Multumesc Doamne pentru  ca mai invatat ca faptele mele bune vor fi rodul bucuriei si bunastarii , si ca atunci cand daruiesc voi primi mult mai mult.