PERSOANE INTERESATE

marți, 26 octombrie 2010

Minuni , Sf. Dimitrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul voievodului cetatii Tesalonicului, acesta impreuna cu sotia sa , credea in taina  in Ddomnul nostru Isus Hristos. In acele vremuri erau imparati pagani ca   Dioclitian si Maximilian iar parintii si-au botezat copilul in taina pentru a nu se ssti de credinta lor. Odata primita taina botezului  Dimitrie a fost crescut in credinta  si asa a inceput sa invete Legea lui Dumnezeu  iaar darurile Sfantului Duh nu au incetat al binecuvanta cu intelepciune fiind din ce in ce mai ascultator, mai smerit si  mai milos.  Ajuns la varsta tineretii Dumnezeu  i-a luat la Sine pe parintii lui, astfel Dimitrie devine mostenitor al multor averi. 
Imparatul Maximilian auzind despre moartea voievodului din Tesalonic, l-a chemat pe fiul acestuia ,Dimitrie, si l-a facut voievod  in locul tatalui sau. 
Dimitrie  cinducea poporul asa cum stia el mai bine  , cu intelepciune si credinta adevarata , aratandu-le tuturor calea cea adevarata sspre mantuire. La scurt timp  de la numirea  lui Dimitrie ca voievod , imparatul afla ca  acesta este crestin  si doreste sa   afle cu adevarat daca este  adevarat invitandu-l chiar pe Dimitrie  la o discutie.  Acesta , cu mult curaj si liniste a marturisit dragostea lui nemarginita  pentru Hristos. Imparatul cand a auzit  acestea a poruncit ca Dimitrie sa fie aruncat in temnita, iar mai tarziu a trmis soldati sa-l omoare.In ziua de 26 a lunii octombrie   soldatii au intrat in temnita unde Dimitrie se ruga linistit iar atunci cand au indreptat sulitele catre el, Dimitrie a intins mana dreapta        , astfel prima sulita la impuns in coasta dreapta  la fel ca pe Domnul nostru Isus Hristos.Astfel Sfantul si-a dat  in manile Lui cinstit sufletul sau.




O Mica Lectura


Imparatul la intoarcerea sa din razboi  a organizat  serbari in cadrul carora aveau jocuri si lupte iar cei care ieseau invingatori primeau multe daruri. Printre luptatori se afla si Lie, un om inalt , puternic si temator la chip, acesta  ai ucidea pe toti cei care luptau  cu el.
 Un tanar crestin pe nume Nestor,   vazand ca Lie omora cat mai multi crestini cu care lupta  aadorit sa intre in lupta pentru a opri aceasta cruzime asupra crestinilor. De aceea a hotarat mai intai sa mearga  la Dimitrie in temnita , spunandu-i asa:
_Binecuvanteaza-ma , robule al lui Dumnezeu, Dimitrie, si roaga-te pentru mine, ca sa-l pot birui pe acel ucigas de oameni!
Insemnandu-l cu semnul Sfintei Cruci , Dimitrie i-a zis:
 _Du-te linistit fiule, ca-ci pe Lie il vei birui  si astfel pe Hristos Il vei marturisi!
 Ascultand indemnul lui ddimitrue, Nestor a alergat la locul unde se desfasurau luptele si cu glas tare a strigat:
_Lie vino sa ne luptam amandoi!
Imparatul , care sedea deoparte si privea vazandu-l pe Nestor tanar ssi frumos i-a zis:
  _Tinere de ce vrei sa-ti risti viata? nu vezi pe cati a birui Lie? Daca esti sarac , am sa te ajut; dar nu risca caci vei fi ucis.
_Imparate , eu nu sunt sarac si nici nu vreau sa-mi pierd viata, ci vreau sa lupt cu Lie si sa-l biruiesc a zis Nestor. Acestea zzicandu-le , a intrat in lupta strigand:
_Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-ma!
Si cu mult curaj, l-a trantit  pe Lie in sulitele ascutiteunde a si murit.   Imparatul era foarte mahnit dar l-a chemat pe Nestor si l-a intrebat;
_Tinere ,cu ce farmece l-ai invins pe Lie,  pentru ca el a invins mult mai multi oameni mai puternici ca tine?
_Imparate eu nu l-am invins pe Lie cu farmece , ci cu puterea lui Hristos, Adevaratul Dumnezeu a facut aceasta.
Auzind imparatul cele spuse de Nestor , acesta s-a maniat si a poruncit unui slujitor pe nume Marchian sa-l scoata pe Nestor afara din cetate si sa-i taie capul.


 Rugaciune:  Toata credinta  mea vine de la Tine Doamne care stii in fiecare clipa sa-mi dai protectie si sa indepartezi tot ceea ce este intunecat in  viata mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu