PERSOANE INTERESATE

vineri, 19 noiembrie 2010

Unde este intelepciune?

_-
"Dar intelepciunea unde se gaseste? Unde este locuinta priceperii?(Iov28.12)



Printre multe calitati pe care le-a primit omul de la Dumnezeu  se afla si intelepciunea ...dar mai inainte de toate omul a primit inteligenta. De ce a primit acest dar ? Ca sa arate cum poate folosi aceasta   pentru a face lucruri mari cu care se poate lauda  . .Inteligenta nu o poate  folosi toata  oamenirea  asa cum nici intelepciunea nu o poate avea toti. A arata ca ai parte de intelepciune inseamna a  intelege   in gandire pe toti , chiar si pe cei care sunt mai slabi, iar in cei care gresesc nu trebuie sa aruncam cu piatra .  Cel care nu a dobandit intelepciune prin inteligenta sa nu poate avea  rabdare si atunci arunca cuvinte care nu-si au sensul judecand pe altii.Nimeni nu are nici un drept asupra cuiva atata timp cat fiecare are libertate de gandire si dreptul divin la exprimare  .Neputinta omului de a se face cunoscut este o manifestare in diferite moduri precum contradictia sau impunerea unor reguli de gandire  altor persoane; ceea ce se intampla foarte des in societatea noastra.  Ce nu a inteles omul este ca aceasta manifestare  a gandurilor se face direct  , nu  analizand cu inima care este o sita a ceea ce este bun sau rau,; este un baraj de selectare  a acestor ganduri.. Omul nu poate lua inapoi cuvantul spus,  nu poate da timpul imapoi, nu poate sa faca stropii de ploaie  si  nici sa impiedice ridurile  care-i brazdeaza fata si nu poate sa infrunte moartea si sunt mult mai multe exemple.
 Asa cum  am  mai spus ca nici unul din noi nu poate lua inapoi  cuvintele  spuse  tot asa nu putem lua efectul cuvintelor  care pot  bucura sau rani inima cuiva. De aceea inainte de a spune sau a face  ceva , putem sa ne consultam asa cum spunea cineva ingerul pazitor. El poate da raspunsuri imediate cum trebuie sa procedam.
  Exista om care nu a gresit cu cuvantul?   Nu mai are importanta pentru ca intelepciunea noastra  se reflecta in viata de zi cu zi, se simte nerabdarea in fiecare din noi  , graba cu care dorim ceva anume,  si mai presus de toate  sustinem ca avem credinta . O persoana credincioasa  are multa intelepciune , multa vointa de schimbare ,multa rabdare si printe multe alte calitati are inteligenta de a daruia si celorlalti din ceea ce  stie .
cine detine oare Izvorul Intelepciunii?

O mica lectura
O gospodina dintr-un sat care avea acasa printre alte vietuitoare si o vacuta ,s-a gandit ca mai poate indulci viata familiei mergand la piata si vanzand din laptele pe care il da vacuta. Toata familia bucuroasa vazand ca se pot castiga niste banuti pentru cheltuiala din laptele de la vacuta au inceput sa o ingrijeasca cu mai mult drag. femeia in timp a inceput sa doreasca mai multi bani  si atunci s-a gandit sa mai adauge ceva apa  in lapte.
Femeia nu mai mergea la piata sa vinda laptele pentru ca deja isi castigase destule cliente ,doamne de la oras si mergea la usa acestora de  isi distribuia  laptele.  Toata lumea era multumita si seara de seara de seara se rugau lui Dumnezeu sa le ajute tot asa.Ba mai nou femeia se apucase sa citeasca Biblia si atunci cuvantul i-a ajuns la inima simtind ca se intampla ceva neobisnuit cu ea .Il descoperise cu adevarat pe Dumnezeu   si atunci a dedus ca toata bunastarea  familiei   venea de la El. Seara de seara se gandea cum sa-i multumeasca Bunului Dumnezeu si atunci a incercat-o remuscarile pentru greseala de a pune apa in lapte.Din acea zi a hotarat sa lase laptele curaat asa cum il da vacuta  de calitate buna ceea ce a sesizat si doamnele de la oras.Una dintre ele o intreaba pe tarancuta:


_Ce s-a intamplat de aducu lapte asa de bun? ai schimbat vaca sau pasunea?
 _Nu, nu  am schimbat nici vaca nici pasunea , ci mi s-a schimbat inima, raspunse aceasta de aceea este laptele asa de bun.
Atunci femeia si-a dat seama cat de mult gresise si  spunea oricui ca omul are o inima inselatoare atat timp cat se lasa dominat de ganduri fara intelepciune.Cuvantul poate scimba chiar si o inima vicleana.

4 comentarii:

  1. Parca il aud pe Noica cum citeste din cartea lui Iov.

    Intelepciunea ar fi deprinderea tacerii. Da, e buna diferentierea de inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    Ce mai faci? NU mai vorbiram de demult...:) (vezi manastirea Cetatuia..)
    Interesata de un schimb de linkuri in blogroll?
    Astept vesti ...
    Ana Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. Tacerea este momentul cand creatia ne cuprinde.

    RăspundețiȘtergere