PERSOANE INTERESATE

marți, 29 martie 2011

Unealta vietii

Fiecare clipa a vietii poate fi o aripa  ce falfaie  spre cer
Pentru a putea razbate in viata si pentru a argumenta cine suntem avem nevoie de unealta cea mai de pret limba.In viata  este o vreme in care trbuie sa mergem la scoala pentru a acumula mult mai multe cunostinte decat detinem de la nastere si atunci avem nevoie de profesori. in vremurile indepartate se invata oratoria care era de un mare folos oamenilor pentru a sti cat si cand sa vorbeasca, a fi un bun orator este atunci cand cuvintele merg la suflet celui care le asculta si care poate invata pe mai departe tainele limbajului.Un tanar care dorea sa invete aceste taine a mers la un orator  , dar acessta a vorbit atat de mult incat oratorul i-a cerut un pret mult mai mare decat cel real. Tanarul a intrebat " de ce  este pretul atat de mare ?" iar oratorul i-a spus" Pentru ca mai intai trebuie sa te invat doua arte,  cum sa-ti  stapanesti limba si  cum sa vorbesti. Prima arta este cea mai dificila si atunci se va vedea cate cunostinte si cata capacitate ai pentru a te stapani.Daca nu stii sa  stapanesti aceasta arta tu sau orcare altul poate face mari incurcaturi in viata." 
Despre darul vorbirii sunt multe de spus, nu avem toti asemenea capacitate dar Dumnezeu ne-a dat totusi acest dar pentru a ne deosebi   si a fi mai presus de animale.  Limba este unealta  vorbirii cu care gestionam viata, o facem mai frumoasa si prin grai ne auzim vocile pline de caldura sau emotie care trebuie sa spuna ceva frumos.Pentru acest lucru este nevoie sa fim foarte atenti in discutii pentru ca limba poate deveni un mijloc taios, ascutit care inteapa, zgarie si poate aduce suferinta noua si celor din jur. cea mai frumoasa si intelepta cale a vorbirii este cuvantul cel bun cu acesta poti alina suferinta poti invata lucruri bune pe cei din jur . Limba are doua taisuri la fel ca orce lama  de aceea avem nevoie de stapanire a vorbirii  pentru a deveni o unealta care imprastie doar cuvinte frumoase care poate da speranta si incredere celor care ne sunt aproape.  Cand vorbirea este dulce precum mierea inseamna ca aceasta vine din inima ; daca inima noastra este plina de curatenie si plina de duh sfant  aceasta se va vedea in viata noastra.

vineri, 25 martie 2011

Vestea buna

O veste buna poate fi primita atunci cand suntem  in legatura permanenta cu Dumnezeu.
Fecioara Maria a primit astazi Duh Sfant , vestea cea buna a fost adusa de catre Arhanghelul Gavril care este aducator de informatii si de vesti placute.  Acest inger care este un comandant al ostilor ingeresti  o informeaza pe fecioara Maria asupra acestui fapt; El nu staruie in a convinge pe nimeni este cel mai mare mesager Divin ;  el vine si pleaca,  fata de ingerii pazitori care raman tot timpul langa noi  pentru a ne veghea si a ne indrepta gresalele.  Fecioara Maria ,  de copila  a trait    in rugaciune la Templu ,   a fost aleasa de catre Dumnezeu pentru a savarsi aceasta minune purtand in pantecul sau pe Isus Hristos. La aflarea vestii ,Fecioara Maria isi pune intrebarea ; daca intradevar poate ea primi acest  Duh Sfant, mai ales ca era fecioara. Dumnezeu a ales pe Fecioara Maria pentru savarsirea acestei minuni pentru ca sa se vada puterea divina, si pentru ca noi oamenii sa putem intelege ca El Poate orice. Fecioara Maria era curata si fara de pacat  si staruia in rugaciuni pentru iertarea pacatelor stramosesti  intrucat  a fost nascuta din pacat la fel ca si noi. Buna Vestire  este o sarbatoare mare prin care suntem indemanati in fiecare clipa sa ne intrebam si noi daca recunoscandu-ne pe noi insine asa cum suntem putem primi duh sfant. Staruind in rugaciune si cautandu-l pe Dumnezeu  intrebarea noastra poate primi un raspuns . Ne putem schimba , putem cauta , ne putem ruga si ne putem face sufletul mai usor si plin de bunatate, rabdare, smerenie si iubire.
 Si totusi suntem  oare vrednici  de   a primi Duh Sfant?

duminică, 20 martie 2011

Pilda inteleptilor

  "Cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ai place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau."(Proverbe 13.20)
"Pomul bun nu poate face roade rele , nici pomul rau nu poate face roade bune"(Evanghelistul Matei)
 
"Bunatatea nu o vei combate cu rautate. Prin violenta nu facu nimic:prin bunatate obtii  totul"(Lew Ttolstoi)

"Precum Soarele este lumina corpului, tot astfel credinta este lumina sufletului"(Ioan Gura de Aur)

"Dificultatile se inmultesc pe masura ce ne apropiem de telul opus"(Wolfgang Goethe)

"Viciile sunt calaii care te omoara  incet  , ca o sabie neascutita"(Nicolae Iorga)

"Evanghelia are o virtute ascunsa, ceva ce lucreaza cu putere, o caldura care inraureste mintea si patrunde toata inima"(Napoleon Bonaparte)

 Sunt doar cateva pilde , din care putem intelege  esentialul.  Omul se maturizeaza cu timpul si poate invata atat din gresalele sale cat si a semenilor. Important este ca la fiecare rasarit de soare sa multumim Lui Dumnezeu pentru aceste clipe frumoase si sa ne  umple mintea de lucruri bune si folositoare. Pentru noi Soarele se naste si moare in fiecare zi si ne da noua oamenilor ragazul noptii pentru a ne odihni mintea. Acolo unde linistea canta , sufletul omului este in armonie, are multumirea sufleteasca si poate trece mult mai usor peste  tot ceea ce mintea urzeste. Sufletul cere cel mai putin , el se multumeste cu iubire si se hraneste cu dragoste; cea care cere mai mult si care ne indeamna sa fim tot timpul nemultumiti este mintea.. Invatati sa stapaniti gandurile si zavorati camera lor  iar cand focul arde in mintea grea stingeti cu mana cealalta spunand o rugaciune.Cand partea stanga se aprinde o stingem cu cea dreapta. 

miercuri, 16 martie 2011

Totul fara bani?

"Veniti si cumparati bucate, veniti  si cumparati vin si lapte, fara bani si fara plata!"(Isaia55.1)

Vi se pare imposibil si nereala acesta invitatie, este o oferta unica, vi se pare ceva suspect? este normal atat timp cat suntem constienti ca nu putem obtine nimic in ziua de astazi fara bani. Fara bani nu putem cumpara o casa, mancare , imbracaminte si toate cele necesare.Ba nu poti fi nici inmormantat. Aceasta este o invitatie a profetului si este oare reala? Acesta invitatie ne-o face Dumnezeu, si nu este o minciuna El nu ne poate minti. Toti cei care au dat urmare invitatiei nu au fost dezamagiti. Au venit cu manile goale si au fost inbogatiti, cu totii am venit cu manile goale si avem de toate.  La cruce acolo unde este locul de intalnire dintre Dumnezeu si om , saracia a disparut   a fost preschimbata in belsug si iertare, pace si bucurie si toate in iubire.
Ce trebuie sa stim este ca ; dumnezeu nu vinde nimic si nici nu a vandut vreodata. El ne daruieste noua totul gratis , El nu doreste sa ne saraceasca , El nu are nevoie de nimic din ceea ce crede omul ca i-ar putea oferi.
Dumnezeu daruieste pentru ca El este dragoste iar pentru aceasta dragoste nu doreste nimic in schimb.Darul ramane Dar si trbuie dat mai departe. Orce cadou primit este un dar care nu se plateste, de aceea oricare dintre noi sar simti jignit atunci cand suntem intrebati cat costa darul. pe care il ducem unui prieten.  Vorbind de daruri ; oamenii isi faceau daruri de neuitat in vremurile trecute, nu neaparat in obiecte dar ajutorul dat la constructia unei case , la lucrul pamantului , la sapatul unei fantani era mai mult decat un dar. ce putem sa mai  spunem ca iubirea de aproape  este un Dar divin. Nu este nevoie sa-l cumperi este dat de Dumnezeu.de aceea incearca sa daruiesti si te vei simti usurat implinit, iar foloasele vin in urma acestei  daruiri din dragoste. totul este precum bumerangul Dai si vine inapoi. Atunci daruind nimic nu vom cumpara nici eu nici tu draga cititorule.
Multumesc Doamne ca in fiecare zi imi arati cat de bun esti cu mine si ca imi dai cate o lectie de viata.

luni, 7 martie 2011

L-am parasit pe Dumnezeu

"Asa vorbeste Domnul:Voi m-ati parasit; va parasesc si Eu.."(Cronici 12.5) 


Pasarile cerului locuiesc in paduri , prin copaci; ele vin si pleaca in functie de anotimp deci ele parasesc acesti copaci dar revin , nu-si uita cuibul. Omul in schimb paraseste  anumite locuri fara parere de rau si fara sa-si mai aminteasca uneori ca au petrecut ani frumosi intr-o anumita localitate   , ba uneori vorbesc urat la adresa locului unde s-au nascut. Nimic nu este intamplator in aceasta viata, ba toate  au un scop pe care noi oamenii nu il putem intelege sau la care nici nu gandim spunand ca asa a fost sa fie.. Da asa a fost sa fie sa ne nastem cu o credinta pe care trebuie sa o respectam si sa o transmitem mai departe cu toate invataturile ei. Viata este plina de urcusuri si coborasuri , dar nu trebuie sa ne intristam si sa  dam  vina pe altii pentru neamplinirile noastre sau pe Dumnezeu. O mare parte dintre noi atunci cand se afla intr-o situatie mai grea avem obiceiul a spune  celorlalti " Of pe mine ma parasit Dumnezeu"..sau posibil sa  ne intrebam     "de ce mai parasit Doamne"... ceea ce nu este adevarat. Greseala omului este ca : de fapt el l-a parasit pe Dumnezeu.. prin atitudinea sa , prin comportamentul sau, prin toate cele generate de mintea omului.   Adevarul este ca noi toti l-am parasit pe Dumnezeu pentru cele lumesti care sunt trecatoare precum moda. Natura a ramas aceiasi plina de culoare si bogata in hrana , Dumnezeu este acelasi bun si indurator, El este cu noi la tot pasul , dar este nevoie sa constientizam acest lucru, Lui ai putem incredinta toate problemele noastre, El este sfatuitorul nostru care ne da raspunsuri  din inima. El este linistea si pacea care se asterne  peste intrg pamantul.    Acolo unde nu este prezent Dumnezeu, este vacarm, si jale, neantelegeri si desfranare. De aceea trebuie sa-l cautam pe Dumnezeu sa-l chemam, sa-l laudam si sa-l purtam in inima.   


RUGACIUNE 
Doamne Dumnezeul nostru cel Mare si Atotputernic , vino in inima mea si  ma curateste de toata intinaciunea si ma lasa pe mine curata si neantinata precum Maica Dumnezeului  nostru.  Amin.