PERSOANE INTERESATE

luni, 6 decembrie 2010

Cine este Mos Nicolae?

La Multi Ani!
A devenit sfant,  dupa ce a ramas de copil fara parinti  fiind venerat de catre oameni pentru minunile pe care le facea numai pentru binele lor.  Nascut in Lichia  o asezare din Asia , paraseste acest tinut  dupa ce a ramas fara parinti  si  a daruit toate avutia pentru constructia Mitropoliei din Lichia el  devenind un pelerin al locurilor sfinte. 
Mos Nicolae este asteptat in fiecare an de catre copiii din lumea intreaga in noaptea de 5 spre 6 decembrie. El este ocrotitorul copiilor si nu numai;  Legenda spune ca nu exista loc pe lumea aceasta ca Mos Niculae sa nu fi facut o minune in casele unde erau copii. Mos Niculae nu a fost vazut niciodata dar vine si aduce dulciuri  pe care le pune in ghetutele copiilor   cuminti si ascultatori , Pentru cei care  sunt un pic mai obraznici mosul aduce cate o nuielusa care este foarte frumos decorata . In ajunul de Mos Niculae traditia   a fost pastrata  de aceea  in targuri  se comercializeaza aceste nuieluse subtiri si viu colorate , ele fiind confectionate din crengute subtiri de salcie.  

Lectura 
Sfantul Nicolae intr-una din zile sa gandit sa-si indeplineasca o dorinta  aceea de a se inchina la Sfantul mormant al Mantuitirului Isus Hristos , de acea porni cu mare dragoste  spre Ierusalim.  Dupa ce si-a vazut diorinta indeplinita    sfantul ar fi dorit sa ramana in apropierea cetatii  sfinte , caci gandurile lui il indemanau pentru aceasta daar un glas dumnezeiesc l-a facut sa se intoarca  in patria sa  la mitropolia din Lichia.Drumul acesta trebuia sa-l strabata cu o corabie asa ca afland ca aceasta este gata de plecare, sfantul Nicolae s-a inteles cu corabierii sa-l duca in patria sa achtandu-si inainte de toata calatoria. Corabierii fiind vicleni i-au luat banii dar s-au gandit sa-l  duca in alta tara unde de fapt mergeau ei. Sfantul Nicolae s-a asezat tacut intr-un colt al corabiei si stand linistit isi da seama ca de fapt corabia nu merge  spre patria sa.  Merge la corabieri si le spune ceea ce avea de spus si ai roaga sa se indrepte catre Lichia dar acestia radeau  batjocoritori de rugamintile  lui.  Nemaistiind ce trebuie sa faca Sfantul  a ingenunchiat si a inceput sa se roage  catre Dumnezeu caare  i-a ascultaat rugamintile si dintr-odata sa pornit o furtuna intorcand corabia spre destinatia dorita.  .   Corabierii au luptat din rasputeri pentru  a conduce corabia spre destinatia dorita de ei dar vantul nu i-a lasat opunand rezistenta. l-a un moment dat unul dintre corabieri le sspune celorlalti ca nu mai pot face nimic si ca acesta este voia Domnului intrucat acest calator  este iubit de Dumnezeu si ca nu stiu la ce se mai pot astepta.
Sfantul  ajuns in patria sa Lichia  a coborat fara pic de suparare si i-a binecuvantat pe corabieri.

4 comentarii:

  1. CT, ce ţi-a lăsat Moş Nicolae în ghetuţe? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a lasat multa credinta si sanatate si printre alte mi-a lasat o noua perceptie despre viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari,ai primit premiul ''MOST WANTED BLOG'' pentru pasiunea ,talentul si perseverenta ta in a scrie si publica un blog original,de calitate, pe care noi membrii grupului MWB ,incepand de azi il consideram: ''MOST WANTED''! Iti poti revendica premiul aici http://grupulmwb.blogspot.com/p/revendica-premiul-mwb.html
    iar daca iti surade ideea de a face parte dintr.un grup de bloggeri ce urmaresc promovarea talentelor adevarate si a oamenilor cu suflet mare afla de aici cum se poate realiza acest lucru http://grupulmwb.blogspot.com/p/regulile-grupului.html
    SARBATORI FERICITE SI UN AN NOU PLIN DE ARTICOLE DE CALITATE !

    RăspundețiȘtergere