PERSOANE INTERESATE

marți, 28 decembrie 2010

Dimineata de Craciun

Asa era cerul in dimineata de Craciun , frumos in toate culorile , privirea noastra se poate bucura de acest tablou minunat , numai daca ne facem timp sa -l admiram. Natura si omul sunt ceva asemanator, trebuie sa stim sa privim dincolo de toate cele care se vad la prima vedere. Toata creatia divina nu este expusa spre  delectarea trecatorilor ci ea trebuie descoperita cu ochii inimii si-ai sufletului. Daca cerul este atat de frumos se spune ca Divinitate ne doreste si pe noi la fel ; frumusetea vine din interior ; iata asa cum ne invata natura. Gandeste frumos , zambeste fii calm si iubitor si vei  vedea cum poti inblanzi   si schimba gandurile si parerile celorlalti.
Iubirea , pacea linistea sunt create de noi si se pare ca in acesta noapte de Craciun cu totii am fost mult mai buni si mai aproape de cei dragi. Asta ne arata cerul  o mare bucurie si o mare liniste .Am inteles poate cu totii ca  pacea noastra poate fi si pacea celorlalti.

 

miercuri, 22 decembrie 2010

Toate au vremea lor

Dorintele sunt mari pentru noi toti dar se stie prea bine ca  nu le putem avea pe toate  odata .   Exista o erarhie a lucrurilor si nimeni nu poate schimba aceasta. Copilaria are perioada ei in care dorim sa fim  maturi, apoi  adolescenta ai ia locul cu frumusetea ei fara limite si tot asa se schimba perioadele de viata fara ca cineva sa poata schimba ordinea lor. La fel tacerea si vorbitul are vremea  sa ; munca si odihna de asemeni are vtremea sa.
Ceea ce este important si nu trebuie sa fie uitata este faptul ca nu trebuie sa vrem un anumit lucru inainte de a face ceva. Orce varsta isi are implinirea ei,  de aceea nu trebuie sa sa cerem mai mult decat putem  dobandi. .  A fi constient de ceea ce merita varsta  este un lucru minunat prin care cunoastem ordinea divina  a lucrurilor.  
Timpul se scurge in favoarea noastra daca stim sa-l pretuim , daca stim sa-l planificam  si daca stim sa-i dam importanta cuvenita . Putem sa  vedem aceasta ordine divina si din cele patru anotimpuri care care ne fac viata mai frumoasa si plina de farmec prin mirajul culorilor . Schimbarea  anotimpurilor  face ca noi toti sa  sa constientizam acest mecanism care este asemanator cu transformarea omului . Fiecare anotimp isi are culoarea lui specifica  si in afara de aceasta sarbatorile  sunt la fel de specifice . Iarna  anotimpul alb  aduce copiilor bucuria cea mare pentru  ca sarbatorile  sunt in general perioada cea mai bogata in daruri   care indiferent de maretia lor dezvolta un sentiment aparte. Toate la vremea lor. Dorim ca fiecare sa avem  case. masini , vacante de vis '  dar nu le poate avea toata lumea pentru ca fiecare dintre noi are o perioada in care le poate dobandi  o vorba  spune cam asa :" Niciodata finul nu v-a avea  bunuri cat  nasul".   Dorinta de a egala pe cineva scorneste in mintea oamenilor tot felul de idei , viclesuguri pentru a-si  atinge telul.  Intotdeauna depasirea timpului pentru a avea ceva mult dorit aduce la  o rasturnare a timpilor reali si totul devine  doar o bucurie   trecatore care  se stinge printr-o rasturnare de situatie.
  Anotimpurile isi pastreaza ordinea  fireasca  iar oamenii trec prin  cateva cicluri  divine care  lucreaza laa transformarea noastra in functie de capacitatea fiecaruia. Im aceasta perioada in care Sarbatorile de iarna bat la usa trebuie sa devenim mai buni , mai ingaduitori cu ceilalti si sa devenim copii pentru ca;  spiritul sarbatorilor sa patrunda in inima noastra si sa provoace acea schimbare care ne poate fi benefica.
Lasa timpul sa le rezolve pe toate  pentru ca toate au vremea  lor.

LA MULTI ANI  !

vineri, 17 decembrie 2010

Sa stii sa ierti


Nu exista persoana  care nu a gresit sau care nu a judecat gresit dar stim ca toate acestea pot fi inlaturate cu ajutorul nostru prin schimbarea sinelui.Cel care v-a face primul pas  spre iertare  a si facut jumatate din drumul schimbarii.
  Cu bune si cu rele se  sfarseste anul 2010 , si fiindca suntem in luna cadourilor cred ca cel mai mare dar este acela de a ne cere iertare acelor persoane carora stim sau credem ca le-am gresit.. A cere iertare  cuiva este un lucru foarte important si deosebit pentru sufletul nostru cat si pentru  a produce schimbarea care este necesara . Aceasta iertare trebuie sa fie Reala  nicidecum Formala ,  adica de imagine  pentru ca se stie ca toate gandurile nostre chiar si intentiile ne sunt citite de catre Marele Univers si ceia ce daruim ca sugestiv , se v-a intoarce catre noi
  Darul intotdeauna vine inapoi. A cere iertare , reprezinta curatarea nostra de chinuri interioare de care nu suntem constienti dar pe care inima care este centrul iubirii le simte .Acela care traieste cu asemenea chinuri si pe care nu doreste sa le recunoasca din orgoliu isi face suferinta si mai mare intrucat el nu va sti sa daruiasca nimic ; nici dragoste , nici ajutor , nici iertare, nici un strop de intelegere  si nici cuvinte frumose. Acum putem experimenta si intelege de ce uneori cand daruim din suflet ceva , primim raspunsul prin fapte bune .
  Pentru a primi iertare de la o persoana mai intai trebuie sa ne iertam pe noi insine si apoi sa incepem acest proces de curatare sufleteasca. nu este un procedeu asa de simplu dar merita incercat;
   Puteti rosti o fraza scurta pe care o spune-ti  cu credinta si incredere ;
 "Ma iert pentru toate gandurile si pentru toate faptele nefiresti pe care le-am facut"_ M a iert .
Iertarea aduce dupa cum am mai spus o mare eliberare
iar  iertarea celorlalti care crezi ca au gresit fata de tine aduce inaltarea si luminarea ta. Se intampla de multe ori sa spunem ca cineva ne este antipatic , dar nu ne-am gandit niciodata ca sentimentul este reciproc. de ce? pentru ca aceste ganduri sunt transmise catre acea persoana.Deci daca dorim sa fim iubiti apreciati trebuie sa transmitem cu adevarat ganduri frumoase. iar daca am gresit cu ceva trebuie sa ne cerem iertare.
Sunt multe persoane care nici nu vor sa auda de asa ceva  si pastreaza in ei rautatea  care distruge  si   nu vor cunoste niciodata  acest sentiment de eliberare care usureaza scopul vietii;   acestia de fapt nu constientizeaza ceea ce sunt.  
Un proverb spune cam asa "Niciodata nu este prea tarziu" si poate fi folosit in toate situatiile din viata, atat pentru iertarea noastra   cat si a celor care am avut ocazia sa-i cunoastem si carora le-am pricinuit supararea prin vorbe sau fapte. Atunci cand jignim pe cineva de fapt il judecam, fara nici un drept.
Daca in aceste zile ramanem  impietriti si nu aprindem o lumanare pe care sa o privim intens , nu vom descoperi ca aceasta se topeste  incet , incet .   O prietenie, o casnicie, o tovarasie nu trebuie sa se stinga asemenea unei lumanari ;  trebuie incercat mai inainte de toate sa luminam  toate acestea si apoi vom fi multumiti. O lumanare inainte de a  se topi face lumina,si noi ar trebui sa fcaem la fel.   Sarbatorile de iarna aduc bucurie , satisfactii  si odata cu ele un bun prilej de a  arata personelor din jur cat de mult conteaza ele pentru noi. Bucuria lor  se v-a transforma in bucuria noastra  iar gestul pe care l-am facut ne v-a da de gandit  cand vom primi raspunsul.
   Iertati cu sufletul nu cu mintea pentru ca ea  este cea care judeca, pe cei care traiesc alaturi de noi si pe care trebuie sa-i descoperim , asa cum sunt;  si pe care trebuie sa-i acceptam si sa le daruim hrana spirituala , cuvinte spuse din inima..     Uneori cuvintele fac mult mai mult decat darurile sau decat faptele pentru ca ele sunt cel mai usor de transmis..
   Cu mintea putem lua hotarari in anumite probleme dar uneori  ne putem  insela ,de aceea se spune ca in toate trebuie  aplicata zicala: "Asculta-ti inima." ea este cea care da raspunde  numai     cu adevar.

duminică, 12 decembrie 2010

Cine este mai tare ?( Binele sau răul? )

Cu totii stim ca in UNIVERS exista doua puteri ( BUN / RAU - YING / YANG ) , si   fiecare din noi  le poate avea pe amandoua ;  de aceea trebuie sa ne controlam in tot ce facem pentru a fi in echilibru .Daca nu ar exista binele nu am cunoste bucuria, daca nu ar exixta raul nu am sti ce inseamna binele. Aceste doua forte nu trebuie sa se domine una pe cealalta  pentru a ne pastra statutul de oameni civilizati.


Pentru aceasta avem la indemana CREDINTA si totodata RUGACIUNEA . Cel care nu practica RUGACIUNEA este un INVINS , iar asupra lui are putere Forta Raului ( Diavolul ) .
Unii oameni iau prea putin in serios aceste lucruri care fac parte din traditie . De aceea sunt SLABI in fata lui Dumnezeu si merg pe caile cele mai intunecate care nu-i fac nici un bine , din contra il indeamna sa se afunde in situatii  greu de iesit.


Diavolul i-a inselat si pe Stramosii nostri de aceea majoritatea dintre noi aplecam urechea spre minciunile lui si suntem dusi cat mai departe de Dumnezeu .Una din minciunile Diavolului suna astfel :
" Este prea devreme sa te intereseze Dumnezeu . Bucura-te de viata , cauta-ti un castig bun si traieste-ti tineretea .Mai ai timp ca sa iti rezolvi problemele . Lasa pe maine . "



Nu numai tinerii sunt influentati de aceasta forta rea , chiar si batranii sunt inselati sunandu-le in urechi diverse fraze ca :
" Este prea tarziu , ai pierdut ocazia ca sa vii la Dumnezeu . Dumnezeu este prea bun ca sa te pedepseasca pentru raul care l-ai facut . Tu nu esti destul de bun pentru Dumnezeu . Vino cu mine pentru tot restul vieti . "


Celor nelinistiti le spune : 
" Drumul spre mantuire pe care ti-l ofera Biblia este prea simplu pentru a fi adevarat .  Ocupate de lucruri care sunt placute momentului si pe care le doresti" Lasa copii ca ei sstiu sa traiasca singuri , nu-i nevoie sa -i plictisesti" ; Asa sunt mintiti permanent oamenii de catre Diavol .


- Sunt atatea oferte incat oamenilor nu le mai ramane timp pentru viata spirituala ..
De exemplu Televizorul  ,calculatorul , serviciul si placerile personale   ocupa cea mai mare parte din viata  omului.
Sunt atatea emisiuni care sunt urmarite cu pasiune de catre noi dar nu aduc nici un pic de dezvoltare persoanala , ele aducand doar energii negative . Printre altele , curiozitatea ne aseaza in fata tastelor unde petrecem o parte din timp delectandu-ne cu diverse curiozitati si unde energia ne este furata .
Printre altele ne-a dat puterea cea rea;  dorinta de a avea cat mai multe  bunuri materiale, de aceea muncim mult mai multe ore pe zi pierzand o parte din clipele frumoase care ar trebui sa le daruim sufletului nostru  si intregului univers.


Forta Raului este prezenta peste tot si lupta pentru a invinge forta Binelui . Noi suntem cei care putem echilibra balanta si a avea pace si  armonie .
Suntem in perioada de reintoarcere si regasire a tot ceea ce a fost frumos si bun , de aceea trebuie sa fim constienti ca suntem singurii care putem schimba o situatie , o stare , o viata !

luni, 6 decembrie 2010

Cine este Mos Nicolae?

La Multi Ani!
A devenit sfant,  dupa ce a ramas de copil fara parinti  fiind venerat de catre oameni pentru minunile pe care le facea numai pentru binele lor.  Nascut in Lichia  o asezare din Asia , paraseste acest tinut  dupa ce a ramas fara parinti  si  a daruit toate avutia pentru constructia Mitropoliei din Lichia el  devenind un pelerin al locurilor sfinte. 
Mos Nicolae este asteptat in fiecare an de catre copiii din lumea intreaga in noaptea de 5 spre 6 decembrie. El este ocrotitorul copiilor si nu numai;  Legenda spune ca nu exista loc pe lumea aceasta ca Mos Niculae sa nu fi facut o minune in casele unde erau copii. Mos Niculae nu a fost vazut niciodata dar vine si aduce dulciuri  pe care le pune in ghetutele copiilor   cuminti si ascultatori , Pentru cei care  sunt un pic mai obraznici mosul aduce cate o nuielusa care este foarte frumos decorata . In ajunul de Mos Niculae traditia   a fost pastrata  de aceea  in targuri  se comercializeaza aceste nuieluse subtiri si viu colorate , ele fiind confectionate din crengute subtiri de salcie.  

Lectura 
Sfantul Nicolae intr-una din zile sa gandit sa-si indeplineasca o dorinta  aceea de a se inchina la Sfantul mormant al Mantuitirului Isus Hristos , de acea porni cu mare dragoste  spre Ierusalim.  Dupa ce si-a vazut diorinta indeplinita    sfantul ar fi dorit sa ramana in apropierea cetatii  sfinte , caci gandurile lui il indemanau pentru aceasta daar un glas dumnezeiesc l-a facut sa se intoarca  in patria sa  la mitropolia din Lichia.Drumul acesta trebuia sa-l strabata cu o corabie asa ca afland ca aceasta este gata de plecare, sfantul Nicolae s-a inteles cu corabierii sa-l duca in patria sa achtandu-si inainte de toata calatoria. Corabierii fiind vicleni i-au luat banii dar s-au gandit sa-l  duca in alta tara unde de fapt mergeau ei. Sfantul Nicolae s-a asezat tacut intr-un colt al corabiei si stand linistit isi da seama ca de fapt corabia nu merge  spre patria sa.  Merge la corabieri si le spune ceea ce avea de spus si ai roaga sa se indrepte catre Lichia dar acestia radeau  batjocoritori de rugamintile  lui.  Nemaistiind ce trebuie sa faca Sfantul  a ingenunchiat si a inceput sa se roage  catre Dumnezeu caare  i-a ascultaat rugamintile si dintr-odata sa pornit o furtuna intorcand corabia spre destinatia dorita.  .   Corabierii au luptat din rasputeri pentru  a conduce corabia spre destinatia dorita de ei dar vantul nu i-a lasat opunand rezistenta. l-a un moment dat unul dintre corabieri le sspune celorlalti ca nu mai pot face nimic si ca acesta este voia Domnului intrucat acest calator  este iubit de Dumnezeu si ca nu stiu la ce se mai pot astepta.
Sfantul  ajuns in patria sa Lichia  a coborat fara pic de suparare si i-a binecuvantat pe corabieri.